Следва

Супер модел с батерии? Ако не вярваш, питай японците

Билки за красота

Пролетта, която ни връхлетя днес точно в 1.44 следобед, е време за промяна, за нещо ново – нова прическа, нова рокля, нови обувки, нова любов...

All About Life преди 15 години

Пролетта, която ни връхлетя днес точно в 1.44 следобед, е време за промяна, за нещо ново – нова прическа, нова рокля, нови обувки, нова любов...

Обаче елегантното облекло не помага, ако не се чувстваш комфортно, а това е често явление през този сезон. Такова „пролетно самочувствие” не се отразява добре и на външността. Лицето придобива неприятен тен, очите стават мътни, косите матови, без блясък, в тялото има излишни мастни отлагания.
Всичко това може да се избегне, ако употребяваш редовно билкови отвари и се храниш с лечебни растения.

Билковите растения регулират обмяната на веществата. В продължение на четири седмици препоръчаните запарки трябва да се приемат сутрин и вечер и да заместят обичайното кафе или чай. Не е необходимо да се подслаждат, може само лъжичка мед, ако пририташ.



Запарка от лайка – изпита на гладно почиства кожата.Същото действие има и чай от полски теменужки, изсушен бял равнец, смес от листа малини и червени боровинки.

Запарка от червен кантарион
– регулира работата на стомашно-чревния тракт, намалява главоболието. Употребява се при киселини в стомаха, болести на черния дроб и жлъчката.

Запарка от салвия – засилва дейността на жлезите с вътрешна секреция. От салвия е полезно да се правят маски и компреси за лице.

Запарка от мента – успокоява нервите, намалява главоболието и болките в стомаха.
Здравето и красотата са достъпни за всеки, който знае ценните качества на растенията.

Млади листа от глухарче (радика) усилват дейността на жлезите с вътрешна секреция, регулират храносмилането, подобряват обмяната на веществата и способстват за намаляване на отложените през зимата мазнини. Растящо на сянка, глухарчето има нежни зелени листа, от които се получава вкусна салата. Съвсем достатъчно е да се прибавят няколко дребно нарязани листа от радика към всяка обичайна салата.

Коприва
– нейните млади и нежни листа може да се приготвят като спанака. Това е не само вкусна, но и много полезна храна. Усилва кръвообръщението, влияе на обмяната на веществата. От нея може да се приготви прекрасна вода за коса. Две големи шепи листа от коприва се заливат с половин литър кипяща вода и се оставя да изстине. С прецедената запарка се полива косата – предпазва от пърхот и укрепва косата.

Дa ни е честита първа пролет! И да си дадем дължимото по повода, смятаме ние.
 

More from View Sofia

More All About Life